Wedstrijdklassen

Wedstrijdklassen

Wedstrijdklassen

In het wedstrijdsurfen is het hoogst haalbare ‘de gouden plak’ bij de olympische spelen. Dat dit haalbaar is hebben Dorian van Rijsselberghe, Kiran Badloe en vroeger Stefan van den Berg wel bewezen. Om hier te komen moet er echter een flink traject worden afgelegd. Voor de beginnende wedstrijdsurfer begint deze vaak bij de BIC Techno klassen.

Techno 293 in Nederland

De Techno 293 klasse is een jonge wedstrijdklasse voor surfers tot 17 jaar. Wedstrijdsurfen van beginner tot wereldkampioen. Allemaal op hetzelfde materiaal, zonder jaarlijks weer het nieuwste board, de snelste vin of betere zeil aan te hoeven schaffen.

De Techno 293 klasse is een breed gedragen laagdrempelige en betaalbare eenheidsklasse voor jeugd windsurfers. De kweekvijver voor de talenten van de toekomst: van beginner tot wereldkampioen. Met de erkenning door ISAF, de internationale zeilfederatie, als dé internationale opleidings- en jeugdklasse kwam de ontwikkeling van de Techno 293 klasse in Nederland in een stroomversnelling terecht.

Van de basis tot aan de top worden er verschillende activiteiten, trainingen en wedstrijden georganiseerd voor Techno293 surfers. De NVW diverse trainingen op de kalender staan voor Techno 293 surfers. Open Techno Trainingen trainingsdagen voorafgaand aan alle Nederlands Kamioenschappen, gecombineerd met wedstrijdbegeleiding op de wedstrijddag zelf.

Op de Techno 293 kun je aan alle wedstrijden en wedstrijdseries meedoen. Van clubwedstrijd tot de Holland Windsurfing serie, van de Regiocups tot het NK.

Het doel van het opleidingsprogramma is om jonge windsurfers het plezier van het wedstrijdsurfen te leren ervaren. Door de combinatie van trainingen en wedstrijden ontwikkelen jonge surfers zich razendsnel. Binnen 2 à 3 jaar hebben ze voldoende geleerd om op een hoog niveau in te stromen bij de Nederlandse seniorentop.

Op de website Technotalents.nl vindt  je de laatste nieuwtjes, tips, trucs en ontwikkelingen over het wedstrijdsurfen binnen de Bic Techno 293 jeugdklasse voor jonge wedstrijdsurfers in Nederland.

Racen in Nederland

Racen is een spannende discipline waarbij techniek, tactiek en materiaal een belangrijke factor zijn om te winnen. In november 2019 heeft de internationale zeilbond (Worldsailing) besloten dat vanaf 2024 op de olympische spelen gesurft zal worden met IFOIL. Dit is een surfboard met een foil, waardoor het board als het ware boven water komt.

Ook andere boards varen tegenwoordig met een foil. De populariteit neemt steeds meer toe. Er wordt daarom een NK foilsurfen gehouden waar alle boards met een foil aan kunnen deelnemen.

De wedstrijdbanen bij het foilen kunnen heel verschillend zijn. Een baan waarbij eerst tegen de wind moet worden gevaren en daarna voor de wind weer terug of een halve windse start met een soort slalom. Als deze banen hebben wel gemeen dat de wedstrijden kort zijn.

Slalom in Nederland

Slalom is misschien wel een van de meest spectaculaire windsurf wedstrijdvormen. De start is halve wind waarna halve of ruime wind een slalom word gevaren om een aantal boeien. De wedstrijd bestaat uit een aantal die ieder ongeveer 3-4 minuten duren. De snelste deelnemers in een heat gaan door naar de volgende ronden en de langzamere deelnemers naar de troostfinale.

Er wordt gestart in kleine startvelden van 6-10 deelnemers. De Slalomraces worden gevaren met een minimale windsterkte van 11 knopen. Er kan worden gevaren met bijna alle “korte” boards, hoewel de speciale slalomboards natuurlijk het best geschikt zijn. Bij officiële wedstrijden mogen deelnemers twee productieboards (zonder zwaard) en maximaal 4 zeilen van maximaal 10.00 m² inschrijven. In de praktijk blijkt dat lang niet altijd nodig te zijn en kan worden volstaan met 1 board en 2 zeilen.

Freestyle in Nederland

Freestyle surfen betekend: Zoveel mogelijk mooie sprongen en tricks doen binnen zo kort mogelijke tijd, bij voorkeur op vlak water. Bij wedstrijden wordt er meestal beoordeeld op stijl en moeilijkheidsgraad. Dit wordt gedaan door een jury, die uiteindelijk de winnaar kiest.

Sinds enkele jaren wordt er Nederlandse Kampioenschappen Freestyle gehouden. Binnen Nederland worden er bovendien ook veel andere laagdrempelige freestyle-events gehouden. Een van de betere freestyle-spots waar veel gebeurd in Nederland zijn De Brouwersdam, de Grevelingendam, de Oesterdam en het Amstelmeer.

Speedsurfen in Nederland

Bij speedsurfen gaat het er om dat je zo hard mogelijk gaat op je windsurf setje.  De meeste wedstrijden die in Nederland worden georganiseerd zijn de zogenaamde GPS-Speed wedstrijden waarbij de snelheid wordt gemeten via GPS.

In Nederland is er een mooie opbouw vanaf de basis naar de top op het gebied van speedsurfen. Bijvoorbeeld door gewoon op je favoriete stek varen en vergelijk je snelheid op basis van GPS statistieken op de website www.gps-speedsurfing.com.

Waven in Nederland

De Wave-performance is een heel aantrekkelijke discipline om te zien. Bij deze discipline beoordeelt een jury de deelnemers op de jumps, tricks en golfritten die zij laten zien.

Raceboard & RS-X in Nederland

Na de gouden medaille van Diorian van Rijsselberghe is er weer meer aandacht gekomen voor de RS:X De RS:X is de officiële olympische klassen voor de spelen in 2016 in Rio. Maar ook op de Zuid-Hollandse plassen organiseren actieve surfverenigingen sinds jaar en dag een levendige raceboard competitie waarvan de RS:X een onderdeel is.

Voor de RS:X surfers zijn er, naast de verschillende wedstrijdseries (NK Windsurfen, Holland Windsurfing, Regio Cup) twee grote evenementen. De Delta Lloyd Regatta en het  ONK Olympische klassen, beide in Medemblik. Klassiekers voor alle raceboard surfers zijn natuurlijk de 2 uurs van Alphen, Het Weekend van Ter Aar (12 uurs race) en de Grote Prijs van Aalsmeer.

Samenvatting klasseregels: SAMENVATTING KLASSEVOORSCHRIFTEN

Word lid

Lid worden is eenvoudig!
Maak gebruik van allerlei voordelen.

Wedstrijddocumenten

Wil je weten wat de regels zijn voor de komende wedstrijd?
Klik op onderstaande button.